Halaman


"Sepahit MANAPUN KEHIDUPAN INI...Sepayah MANAPUN KEHIDUPAN INI...Sesukar MANAPUN KEHIDUPAN INI...Seduka MANAPUN KEHIDUPAN INI...HADAPILAH DENGAN SENYUMAN"

Isnin, 16 April 2012

Gunung Berapi Paling Dahsyat

huhuhu....dalam relaks-relaks godek-godek internet saya terbaca satu artikle...bukan artikle...ahhh....sama saja baitu kan?....yang penting boleh dapat info. Cerita pasal gunung berapi. Rupa-rupanya negara Indonesia paling banyak gunung berapi yang aktif dan merbahaya. (baru aku tau...)

Gunung Krakatau


Gunung Tambora

Gunung Papandayan
Gunung Kelud
 Namun daripada empat yang tersenarai gunung Krakatau adalah yang paling merbahaya. Letupannya boleh menjadi sekuat letupan bom Hiroshima dan pernah menyebabkan kematian puluhan ribu manusia.

Gunung Kinabalu
Syukur Malaysia terhindar daripada semua itu. Bayangkan sekiranya gunung kebanggaan Malaysia iaitu Gunung Kinabalu masih aktif seperti gunung-gunung di negara seberang. Apa akan terjadi? Mungkin bandaraya Kota Kinabalu itu tidak wujud lagi. Mungkin Keningau yang akan jadi ibu kota negeri Sabah. (hahahaaa....perasan) Tapi kalaupun gunung Kinabalu meletup keningau masih selamat... Fuh!...tapi tak nak... nanti Sabah kekurangan sayur pula...urang Ranau cakap tempat durang subur mo bercucuk tanam. Itulah pasal urang sana rajin mananom... bukan macam tampat saya...sudah naladakan sudah....tiada no pokok...panas. nasib po adaitu pokok mangga di sablah rumah....ada juga tampat duduk-duduk time patang-patang....huhuhuuuu...... Kalu dulu tiga hari sy berjalan-jalan inda pakai sunblock kulit muka ok ja...skrang jalan satu hari itu muka bemerah-merah kapanasan...malam-malam inda dapat tidur...taru timun pun inda jalan...jadi seperti adikku kata sunblock tu amat penting. Emmm......so perlu beli....


mkbs - Tahniah diucapkan buat rakan sepejabat, bekas rakan serumah kerana akhirnya telah berjaya mendapat APC tahun 2011. (mungkin rezeki nak dapat baby...hehehe...) Jadi tak perlu risau lagi lah....dah ada rekod dalam buku service....hahahaaaa.......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ponsikou