Halaman


"Sepahit MANAPUN KEHIDUPAN INI...Sepayah MANAPUN KEHIDUPAN INI...Sesukar MANAPUN KEHIDUPAN INI...Seduka MANAPUN KEHIDUPAN INI...HADAPILAH DENGAN SENYUMAN"

Rabu, 19 April 2017

AWALUDIN MARIFATULLAH

AWALUDIN MARIFATULLAH

AWALUDIN marifatullah ( awal agama mengenal Allah.)

Mudah d sebut n mudah d hafal tapi jika x tahu atau x belajar iman seseorang tu x sah d sisi Allah kerana ilmu marifatullah ini lah yg membawa kpd sahnya iman seseorang kpd rukun iman yg pertama iaitu beriman kpd Allah. Perlu d catat mempunyai ilmu marifatullah itu baru mengasahkan iman tetapi belum beriman sebap untk menjadi seseorang beriman perlu mempelajari semua perkara yg ada dlm rukun iman kemudian menghayatinya dan meyakininya sehingga mnjadi kepercayaan atau pegangan dalm hidup.
Bagaimana jika tidak marifatullah.
Tidak marifatullah bererti dia jahil kepda Allah. Jahil tentang Allah bererti iman x sah, kerana untk mengsahkn iman kpd Allah atau rukun iman yg lain tidak bole d celah oleh jahil, ragu, zon dan waham. Iman itu ertinya kepercayaan, iman kpd Allah bererti kepercayaan kita kpda Allah, jadi kepercayaan kita kpd Allah tidak sah jika kepercayaan itu tidak d dasar dgn ilmu marifatullah, iaitu ilmu mengenal Allah. Allah x terima kepercayaan kpdNya yg kepercayan kpdNya itu tidak melalui peroses mempelajari ilmu marifatullah. Sama juga Allah x terima ibadah solat dari orng yg x belajar ilmu solat, walau pun iman orng itu sah.
Mengapa x belajar ilmu marifatullah iman x sah.
Iman atau kepercayaan memang x sah jika tidak melalui peroses mempelajari ilmu mengenalNya..x sah adalah kerana hukum Allah telah mantapkan begitu. Tetapi manusia selalunya mau alasan yg lojek bagaiman boleh sampai x sah..mari kita huriakn..
Untk faham kita kena kembali memahami apa itu agama dan beragama.
Agama itu ialah satu aturan yg lengkap yg punya Awal dan akhir sebgai panduan manusia menjalankan tugas merek sebgai klifah Allah d muka bumi, yg wajib d pelajari d yakini dan dlaksanakan bagi menyempurnakan tugas itu dan aturan lengkap itu datangnya dari Allah swt sendiri yg d wahyukan kpd rasulullah saw.
Beragama itu ialah melaksanakan aturan2 itu menurut tertibnya seperti tertibnya nabi dan sahabat beragama iaitu bermula dgn marifatullah kemudian beriman kemudian tunduk dan patuh kpd perntah2 Allah ( islam), kemudian berehsan iaitu beraqlak dgn Allah iaitu seolah2 dia melihat Allah atau dia sentiasa merasa Allah melihat dia( taqwa kpd Allah), kemudian melaksanakan aturan bernegara menurut Aturan dari Allah seperti yg telah d laksanakan oleh rasul dan sahabat baginda.. dalam hal ini tidak ada yg Allah beri kemampuan melaksankanya melainkan kpd yg telah mencapai ehsan dalam agamanya iaitu orng yg bertqwah.
Apa bila umat manusia d pimpin oleh pemimpin yg bertqwah maka jadilah wilayah kepimpinanya itu mnjadi baldatun toyibatun warabun ghafur, wilayah yg aman dan damai serta mendapat keampunan Allah..inilah matlamat atau misi manusia itu d lantik sebgai kalifah Allah d muka bumi..jika beragama tidak d fahami seperti ini maka fahamnya itu belum tepat dan belum benar..jadi kesimpulannya beragama itu ialah berkerja dgn Allah sebgai klifahnya d atas muka bumi iaitu bermula dgn marifatullah berakhir dan baldatun toiybah.
Baik kembali kepda mengapa tidak sah iman jika x marifatullah. Orng beriman itu bole d ibarat sebagai orng yg telah sah sebagi pekerja Allah dlm menjalankan tugas sebagai klifah Allah secara berjamaah..iaitu bermula dgn membentuk jemaah kelurga iaitu bersama sama beriman dan melaksanakan perintah2 Allah. Iaitu melaksanakan urusan iman dan kemudian urusan islam..secara bertahap. Jika urusan khalifah Allah ini d ibarat sebagai satu jabatan dalam kerajaan Allah yg meliputi langit dan bumi maka orng beriman adalah pekerja2 dalam jabatan itu yg sah. Jadi seseorang yg tidak punya kelulusan iaitu sijil marifatullah ia tidak d terima sebgai pekerja dlm jabatan itu. Kerana syarat untk mnjadi pekerja d jabatan itu msti pling kurang imannya sah iaitu dia kenal dgn tuan punya jabatan iaitu Allah swt. Begitulah perumpamaan mengapa iman x sah jika x marifatullah..atau contoh yg paling mudah , benarkah kepercayaan kita kpd adanya seorng bernama si ali jika kita x pernah melihat batang tubuhnya. Hanya tahu melalui ckp2 dari orng juga x pernah melihat si ali, tentu tidak benar kerana walaupun mungkin si ali selama ini selalu bersama2 minum dn makan dgn kita tetap kita x kenal..tetapi sekali shja kita kenal si ali dgn melihatnya sampai bila2 kita tahu yg mana si ali n yg mana buka..jadi kalau ada orng yg menipu mengaku dia si ali kita sudah tidak tertipu lg.walupun dia bole tunjuk bukti2 dia si ali padahal semua bukti itu palsu.
Jadi bagai mana mungkin benar iman kita kpd Allah tampa kita mngenalNya.. akal kita pun bersetuju yg sukar untk kita percaya kpd Allah 100% jika kita x benar2 kenal kpd Nya. Sehebat mana pun kita berusaha bemujahada untk beriman pasti shja segala usaha itu akan hilang bila timbul sedikit keraguan dn bagaimana mungkin tidak timbul keraguan kerana akal kita x ada maklumat yg tepat tentang Allah sebagai tempat untk hati dan akal berpegang agar tidak ragu2.. ini yg d isyaratan nabi tentang umatnya d akhir zaman..iaitu baginda bersabda umatku d akhir zaman jika pagi mereka beriman nanti petang mereka kafir, jika petang mereka beriman nanti pagi mereka kafir..ini pada saya yg d maksudkan ialah kepercayaan orng yg tidak berdasarkan marifatullah iaitu percaya tampa ilmu..iman tampa ilmu.
Jadi ketahuilah bahawa segala amal ibadah kita hanya sia2 semuanya jika tampa iman yg sah dan iman kita x akan pernah sah selagi kita x mempelajari ilmu marifatullah.
Tidak ada kezaliman yg sebesar2 kezaliman seseorang kpd dirinya melainkan dia membiarkan dirinya terus kekal jahil tentang robbnya. Renung2kan lah..

copy & paste from Facebook Mohd Abdullah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ponsikou