pertama kali saya buat kuih champiang.. champiang kelapa gula merah. memang puas hati.. sangat lembut.
saya paling tidak minat buat kuih muih...tetapi sebab anak suka.. perlahan2 mencuba dan belajar buat.. ada darling juga sebagai penasihat...hihihihiii...
bahan2 ;-
tepung gandum 3 gelas
marjerin 2 sudu
air setengah gelas
gula 2 sudu
susu manis 2 sudu
yis 1 sudu
kelapa parut goreng
gula melaka
cara2 ;-
air, gula, susu manis dan yis dicampur sekali. tunggu kembang 15 minit atau lebih..
tepung dan marjerin diramas2 sehingga sebati.
bila tu yis suda kembang, tuang di tepung...gaul guna tangan sehingga sebati.. lepas tu tunggu tu tepung naik.. sejam paling ngam.. kembang cantik dan lembut.
lepas tu kasi bulat2 taruh kelapa di dalam.. dan goreng... kriuk2..
paling ngam makan panas2 dengan teh hijau panas...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
ponsikou